Klopfer Martin Design Group

MIT Service Building

MIT Service Building

MIT-Service-Building_chain-link-screen_bike-lane_Klopfer-Martin-.jpg

Cambridge, MA

Located along the busy Vassar Street corridor, the Chain Link Green Wrap project mediates between the active streetscape and the utilitarian buildings temporarily housing the MIT Buildings and Grounds facilities. Chain link fencing is used as an armature for planting to create a three dimensional and living façade for the buildings. Making the most of the narrow space available for landscape, the materials, color, and height of the design result in a unique vertical landscape that is both eye-catching but at home in its context. 

The design of the project responds to the sectional relationships of the active street edge of Vassar Street, with cyclists, pedestrians, and car traffic, and the large-scale, “vacant” spaces of surface parking lot, railroad right-of-way, and athletic fields, complete with backstops and batter’s cages.  The project takes cues from the visual language endemic to this part of the campus, both from the “bigness” of athletic fields, parking lots, parking structures, and train tracks, and through the material choice of chain link with galvanized posts and the vibrating colors of orange and blue and green. Color decisions were derived from the famous Simmons Hall by Steven Holl down the street. While the resulting project would not be at home elsewhere on the campus, in this particular location, the materials and scale relate to the context of their surroundings. 

Project Gallery

Project Details

Location:
Cambridge, MA

Client:
Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Status:
Complete

Team:
KMDG, landscape architect

Photography:
Christian Phillips Photography


More Projects

MIT NW23 Courtyard  Cambridge, MA

MIT NW23 Courtyard
Cambridge, MA

The Steel Yard  Providence, RI

The Steel Yard
Providence, RI

Lawrence Connector  Lawrence, MA

Lawrence Connector
Lawrence, MA