Klopfer Martin Design Group

Summer Star Wildlife Sanctuary

Summer Star Wildlife Sanctuary

Summer-Star-Wildlife-Sanctuary_native-landscape-patio_Klopfer-Martin.jpg

Boylston, MA

With the desire to create a wildlife sanctuary where underprivileged children, senior citizens, and members of the community can experience nature, the client purchased a 43-acre, second growth forested site near the Wachusett Reservoir in central Massachusetts. Previously slated for residential subdivision, the new direction for this site includes a visitor center, built to LEED platinum sustainability standards, and complementary landscape to serve the center and provide visitors access to a perimeter trail and connections to the larger Sudbury Valley Trustees conservation area that abuts the site.

To meet the design objective of a seamless connection of building and site, the building is sited into the slope and the landscape of the upper slope is extended onto a substantial intensive green roof.  Landscape elements include permeable parking, defined pedestrian and vehicular circulation systems, meadow planting within an existing clearing, new woodland gardens and reforestation plantings. Partially within the 100’ setback of a river flowing to the reservoir, a number of bioretention features are located to infiltrate stormwater runoff.Project Gallery

Project Details

Location:
Boylston, MA

Client:
Summer Star Wildlife Sanctuary

Status:
Complete

Awards:
2015 Green Building of the Year Massachusetts, US Green Building Council

Team:
Dewing Schmid Kearns, architects
Outback Engineering, civil engineers
KMDG, landscape architect

Photography:
Anton Grassl Photography
DSK | Dewing Schmid Kearns Architects + Planners


More Projects